Amikor mennydörög, legyen fedél a fejünk fölött!

2018. június. 26 11:22

Tudta, hogy a villámcsapás halálos áldozatainak 20 százalékát a lakóhelyük közelében éri a végzetes áramütés?

Az Egyesült Államokban idén eddig öt emberbe csapott villám. Ők azok, akik életüket is vesztették. Az idei áldozatok közül kettő szabadidős sporttevékenységet folytatott, amikor a villámcsapás érte. A másik három pedig a szabadban dolgozott.

Bár a villámcsapás egész évben kiolthat életeket, mégis a nyári szezon az év legveszélyesebb időszaka az évben.

Számos megelőzési lehetőség van a villámcsapások elkerülésére. Például, ha nyomon követik veszélyjelzési oldalunkon az előrejelzést és a figyelmeztetéseket. A legfontosabb dolog mégis, hogy tartsuk észben: Amikor a mennydörög, legyen fedél a fejünk fölött!

Azok, akik szabadban dolgoznak, ne felejtsenek el legalább 30 percet várni,  az utolsó mennydörgés után, és csak azután folytassa a szabadban a munkát!

Ha nem tudna zárt fedél, vagy menedék alá jutni, több más biztonsági tippünk is van, ha a szabadban ragadnának zivatarban:

Fontos észben tartani, hogy még, ha közel vagyunk otthonunkhoz, akkor sem jelenti azt, hogy kevésbé vagyunk kitéve villámcsapásnak. A mennydörgés hangja mindig legyen egy emlékeztető, ami felhívja a figyelmet arra, hogy azonnal menedéket keressünk. Összességében a villámlások halálos áldozatainak mintegy 20 százaléka valamilyen otthoni tevékenységekhez kapcsolódik. A villámlás egy váratlan dolog. Azonban az emberek sajnos gyakran várnak egészen addig, amíg a villám a közelben csap le. Nem szabad az utolsó pillanatig várni, mert akkor már késő! A villámlás halálozási statisztikái azt mutatják, hogy az emberek nagyobb eséllyel esnek áldozatul, amikor közel vannak az otthoniakhoz, függetlenül attól, hogy az udvari munkát végeznek-e, vagy egy autóból szállnak-e ki, vagy csak túl sokáig halogatják a bejutást.

És álljon itt bizonyítékként egy hazai példa:

A fotót készítette Makovics Kornél! A kép Szekszárd közelében készült, 2018. június 18-án. A lecsapó villám mellett egy autó lámpája világít az úton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás