Helyenként akár 40 milliméter eső zúdulhat ránk

2018. július. 06 11:10

A felettünk lelassult hidegfront kedvező feltételeket biztosít nagy mennyiségű eső kialakulásához, emiatt péntekre és szombatra is nagy területen figyelmeztetés érvényes.

Péntek éjfélig elsősorban a Dunántúlon, a középső országrészben és kisebb számban az Északi-Középhegység térségében valószínű szórványosan zivatarok kialakulása. Zivatarok környezetében viharos (55-80 km/óra) szél is előfordulhat, elsősorban a Dunántúlon néhol felhőszakadás (lokálisan akár 20-40 milliméter) valószínű, de néhol 40-50 milliméter is lehullhat néhány óra alatt. A délnyugati megyékben területi átlagban is 20 milliméter körüli csapadékmennyiség jöhet össze. Az éjszakai órákban zivatarok környezetében továbbra is kialakulhat néhol felhőszakadás vagy lokálisan jelentős mennyiségű csapadék (20-40 milliméter), egyre inkább a Dunántúl délkeleti harmadában és az Alföld térségében szélerősödés kíséretében. Az OMSZ péntekre hét dunántúli, valamint Bács-Kiskun és Pest megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan kialakuló felhőszakadás miatt.

Szombat napközben előreláthatólag a délutáni órákig a középső területeken, a Dunától keletre (ezen belül az idő előrehaladtával egyre inkább a délkeleti részeken) fordulhat elő elszórtan zivatar. Zivatar környezetében a középső, déli részeken egy-egy helyen lokálisan jelentős mennyiségű (több, mint 25-30 milliméter) csapadék, illetve viharos szél (60-75 km/óra) és kisebb méretű jég kialakulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra tizenegy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.