Mi lehet az a medikán?

2018. szeptember. 29 11:33

Görögország és Törökország nyugati részén heves esőzések, erős szél és part menti áradások várhatók. Az ilyen típusú tartós viharok elnevezése olyan különleges, amelyről csak nagyon ritkán hallani.

Medikánnak nevezték el ezt az időjárási jelenséget, mivel csak a mediterrán térségre jellemző.

Ennek semmi köze az orvostudományhoz, bár a név akár utalhatna is arra. Ez azonban két szó, a “mediterrán” és “hurrikán” kombinációjából keletkezett. Bár nem hivatalos terminológia, a név elkülöníti azokat a regionális különbségeket, amely által elhatárolható a trópusi viharoktól, ciklonoktól vagy hurrikánoktól.

Az elmúlt 20 évben egyre többet jelentettek ezekből a típusokból. Az év utolsó harmadában, lényegében ősszel és a tél elején láthatjuk őket. A medikán inkább trópusi viharszerű ciklon. Akkor keletkeznek, amikor egy nem trópusi vihar táplálkozik a Földközi-tenger meleg vizével, majd a vihar kezd trópusi-viharos tulajdonságokat kifejleszteni és erősödni.

A legújabb medikán várhatóan Görögország és Nyugat-Törökország partjainál ér földet hamarosan, a hét végén és a jövő hét elején.

Mi különbözteti meg a medikánokat a többi időjárási rendszertől?

Rövid életűek, nagyon ritkán néhány napig tartanak. Általában nem lesznek nagy méretűek. 24 óra alatt kialakulhatnak, gyorsan megindulhatnak, és 24 órával később eltűnhetnek. A gyors viharok még így is áradásokat, villámárvizet és földcsuszamlásokat okoznak, különösen a Földközi-tenger hegyvidékein. Ezeken a területeken gyakran tapasztalnak hatalmas szeleket is.

A medikánok azonban általában nem lépnek túl egy határt és nem válnak szélsőségessé. Az esélye, hogy belőlük egy nagy hurrikán fejlődjön, rendkívül kicsi. Nincsenek osztályozva a kategóriák a medikánoknál. Nagyon ritkán 160-200 km/órás szélsebességet produkálnak, ami megegyezik az 1. kategóriába tartozó hurrikánokéval.

Bár a medikán nem hurrikán, sokszor megpróbálnak olyan szemet alkotni, amely hasonlít egy hurrikánéhoz. A többi trópusi rendszerhez hasonlóan forognak.

2017 novemberében a Rina nevű trópusi vihar maradványai alakultak át, amelyek végül a Numa nevű medikánként fejlődtek tovább. Numa Görögországot sújtotta. A medikán elsősorban Athénban és a külvárosban pusztított és legalább 20 embert ölt meg. A tavalyi év medikánjánál számos tényező játszott közre. Volt egy trópusi vihar, aminek maradványai a Brit-szigetek felett új viharrendszerré fejlődött és az Adriai-tenger felé vonult délre a melegebb vizekre, ahol trópusi átalakulásba kezdett.

Nincs olyan meteorológiai szolgálat, vagy intézet, amely nyomon követné a medikánokat. A legközelebbi a Meteo France, aki figyelmeztethet, ha egy ilyen fejlődik. Nem létezik hivatalos kormányzati figyelmeztetés a medikánokra, annyira ritkák. Sok medikán nem is ér partot. Csak 60 százalékos esélye van, hogy évente egynél több medikán alakuljon ki a régióban.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás