Egy méteres hó hullhat Görögországban

2018. november. 15 14:24

A következő napokban északkelet felől egyre hidegebb levegő áramlik a kontinens keleti, délkeleti tájai fölé, a Balkán-félszigeten többfelé lesz kiadós mennyiségű csapadék.

Az előző télen éppen karácsony előtt hullott hatalmas hó Görögország egyes tájain, úgy tűnik az idén még korábban beköszönt náluk a havas, téli időjárás.

Az északkelet felől érkező hideg, szibériai eredetű levegő a Földközi-tenger medencéjét elérve keveredik az ottani nedves, enyhe légtömegekkel, amely egy ciklon kialakulásához vezet.

Görögországban esik belőle a legtöbb csapadék, amely az ország körülbelül harmadán hó formájában hull majd. Síkvidéken csak átmenetileg fehéredhet ki a táj, de 500-800 méter felett összefüggő hóréteg kialakulása valószínű Görögországban, a péntektől vasárnapig tartó időszakban. Az alábbi térképen látható, hogy Görögország magasabb hegyvidéki részein a most következő hétvégén akár 70-100 centiméter hó is összejöhet. Tőlünk ezer kilométerrel délebbre tehát hamarabb érkezik az első komolyabb havazás, mint hozzánk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.