Csaknem az egész országban nagy hóra figyelmeztetnek

2018. december. 15 9:32

Az országos havazást okozó ciklon szombaton hazánk nagy részén jelentős hóréteget képez. A Tiszántúlon még vasárnap is nagyobb mennyiség jöhet össze.

Szombat éjfélig országszerte folytatódik a havazás, síkvidéken az ország északnyugati felében 2-7 centiméter, a délkeleti felében 7-20 centiméter hó valószínű, a várható hó mennyisége északnyugatról-délkelet felé haladva növekszik. A délkeleti határ közelében a hórétég vastagsága 20 centiméter felett alakulhat szombat éjfélig. Az OMSZ szombatra 13 megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan 5 centimétert meghaladó friss hó miatt. A keleti, délkeleti határvidéken a hó mellett átmeneti jelleggel vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső, fagyott eső) szombaton napközben nem zárható ki. A megerősödő északi, északkeleti szél a hóval borított tájakon néhol (főként az Alpokalján és északkeleten) hordhatja a havat. Tíz nyugati és északkeleti megyében a hófúvás veszélye miatt érvényes figyelmeztetés.

A Tiszántúlon még vasárnap is jelentős mennyiségű hó hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan 5 centimétert meghaladó friss hó miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás