Újabb jelentős havazásra figyelmeztetnek hazánkban

2019. január. 22 11:22

A Kárpát-medence közelében örvénylő mediterrán ciklon kedden és szerdán is nagyobb területen okoz havazást. Délnyugaton várható a legnagyobb mennyiség.

Az országos havazásból kedden főként az ország délkeleti felében várható hó (körülbelül a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonaltól délre), amelynek mennyisége ma éjfélig összesen lepel-10 centiméter között valószínű. Kedden északnyugaton a ködös, ill. zúzmarás köddel borított tájakon délutánra javulnak a látási viszonyok (kivéve egészen a határ menti részeken, ott kis területen tartósan megmaradhat a köd).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt kilenc déli és keleti megyére, valamint a sűrű köd miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán a havazás súlypontja a Dunántúlra tevődik át, ekkor további lepel – 8 centiméter hó valószínű. Összességében a két nap alatt a friss hóréteg a déli határ mentén lehet a legtöbb, ott helyenként akár a 15 centiméteres vastagságot is elérheti.

Az OMSZ szerdára hét dunántúli megyére adott ki figyelmeztetést a várhatóan jelentősebb mennyiségű hó miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.