Hőségre, zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2019. július. 21 10:23

Az érkező hidegfront hatására a délutáni órákban főként az északi területeken zivatarok kialakulása várható, emellett a hőség miatt is nagy területen figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap délután a Dunántúl északi felén helyenként, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön szórványosan várható zivatar. Az érkező fronthoz kapcsolódóan az Észak-Dunántúlon, majd este a középső és északkeleti országrészben csapadéktól függetlenül is átmenetileg 50-60 km/óra fölé erősödhet az északnyugatira forduló szél. Zivatarokhoz kapcsolódóan azonban – legnagyobb eséllyel északkeleten – néhol rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó csapadék, jégeső is várható, valamint 70-80 km/órás szélroham is előfordulhat. Kora este a zivatarok a Dunántúl és az Alföld középső, később délebbi részei fölé is átterjedhetnek, illetve helyenként kialakulhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Emellett az északkeleti megyékben felhőszakadás miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. 15 megyére pedig a hőség veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést.

Éjszaka és hétfő hajnalban a déli és keleti országrészben marad még labilisabb a légállapot, arrafelé kialakulhatnak még zivatarok. Nyolc megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Hétfőn napközben már nem valószínű zivatar.

A napi középhőmérséklet az északkeleti megyék és a délnyugati határvidék kivételével vasárnap még általában 25, 26 fok körül valószínű, majd hétfőn mérséklődik a nappali felmelegedés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Frontmentes idő várható. Ma a kellemetlen tünetek fokozatosan elmúlnak. A sok eső miatt mérséklődött a pollenterhelés.

A légnyomás csökken.