Megérkezett a ciklon, már több helyen havazik és esik

2017. január. 13 6:20

Éjjel megérkezett a mediterrán ciklon, amely sok csapadékot hoz magával. Északon és délnyugaton 15-20 cm hó is hullhat holnap délutánig, az utakon havas és ónos eső miatt lesz majd veszélyesebb a közlekedés.

A Mátra, Bükk és a Zempléni-hegység térségében éjfél környékén, a fővárosban éjjel fél kettő körül kezdődött a havazás. Az említett hegységek térségében reggel 6-ra 4-5 cm friss hóréteg alakult kis.

Hajnali fél négyig a Vác-Budapest-Miskolc háromszögben sok helyen intenzí havazás után több centiméteres friss hóréteg keletkezett az Időkép adatai szerint. Ettől a területtől délre és nyugatra inkább vegyes csapadék volt a jellemző: eső, ónos eső, havaseső esett.

Az ónos eső miatt az ország középső sávjában több megyében már a másodfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban a tartós ónos eső miatt jégpáncél alakulhat ki az utakon. A rendőrség és a katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér az útnak indulóktól.

 

MEDDIG TART AZ INTENZÍV HAVAZÁS – ELŐREJELZÉS ITT

 

Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében várható a nap folyamán tartós ónos eső, ezért ezeken a területeken másodfokú a figyelmeztetés. Szintén ónos eső miatt Békés és Heves megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Péntek éjfélig az ország nagy részén jelentős csapadék várható, többfelé 15-20 milliméter körüli mennyiség hullhat.

A déli, délutáni órákig az ország déli, délnyugati területein inkább eső, az ország többi részén eső, havas eső, mellett havazás várható.

Délutántól már mindenhol inkább a havazás lesz a jellemző, általában 10 cm, a magasabban fekvő részeken akár 15 cm hóréteg alakulhat ki. Az Északi-középhegységben 25-30 cm hó is hullhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, a Dél-Dunántúlon lehet az enyhébb idő. Késő este 0 fok körüli értékek valószínűek.

 

AZ ÉRVÉNYBEN LÉVŐ RIASZTÁSOKAT, FIGYELMEZTETÉSEKET TEKINTSE ÁT VESZÉLYJELZÉS OLDALUNKON – KATTINTSON

veszelyjelzes_2017-01-13_06-17-54

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.