120 km/órás szélvihart kapnak a nyakukba az írek

2019. március. 12 8:07

Veszélyes ciklon alakult ki hétfő este az észak-atlanti térségben, mely a keddi nap folyamán intenzív szélviharokat gerjeszt, közel 200 km/órás széllökésekkel a nyílt vízen, az Atlanti-óceán északi részén.

Izlandtól délre ciklon fejlődött kedd reggelre, és Skócia felé halad tovább a nap folyamán. Rendkívül erős szél alakul ki, viharos lökésekkel, főként az észak-atlanti nyílt vizeken. A délutáni órák felé a vihar fokozatosan gyengül, de még mindig nagyon erős szélvihart okoz Írországban, Észak-Írországban és Skóciában. Kedden a délutáni és esti órákban 110-130 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

Bár a legerősebb szél a nyílt víz felett alakul ki, a nagy nyomáskülönbségek miatt Izland déli részein is rendkívül veszélyes szélviharok várhatók.

 

Várható legerősebb széllökések (km/óra) március 12-én kedden, 06 UTC:

Kedd, 09 UTC:

Kedd, 12 UTC:

Kedd, 15 UTC:

Kedd, 18 UTC

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az esti órákban észak felől egy hidegfront érte el hazánkat, minek hatására lehűl az idő. A front az érzékenyebbeknél fáradtság és tompaság érzést okozhat. Görcsös, migrénes fejfájás is előfordulhat. A megerősödő szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. A tiszafafélék, a juhar, valamint a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.
A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.