150 éve nem volt ilyen meleg január Dániában

2018. január. 26 14:01

Nálunk még csak délnyugaton érezhetik az enyhe léghullámok hatásait, addig Nyugat-, Északnyugat-Európában már javában tart a tavaszias idő.

A gyors enyhülésnek köszönhetően Franciaországban a Szajna fenyeget áradással, Spanyolországban 25 fokot meghaladó hőmérsékletet mértek a Földközi-tenger partjánál. Dániában pedig egészen a mérések 1874-es kezdete óta nem tapasztaltak ilyen enyhe időt januárban.

Január 24-én, szerdán a német határtól 10 kilométerre található Sønderborgban 12,9 fokig melegedett fel a levegő, amely fél fokkal magasabb az eddigi 12,4°C-nál, amelyet szintén Sønderborgban mértek 2005. január 10-én.

A rendkívüli enyheség az Ibériai-félsziget felől, viharos délnyugati széllel érkező meleg levegőnek köszönhető.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.