29 méteres hullámot korbácsolt a vihar Írország mellett

2020. október. 29 7:46

A korábban a Bermudák térségében pusztító Epsilon hurrikán maradványa extratrópusi viharként tombol tovább.

A korábban Epsilon hurrikánként ismert rendszer maradványa az Atlanti-óceán északi részén kimélyülő alacsony nyomással karöltve az idei ősz eddigi legintenzívebb extratrópusi viharává fejlődött. A nyílt vízen hömpölygő hullámok mérete bőven felülmúlta az előzetes becsléseket; sőt, jó eséllyel új rekord születhetett az ír vizeken: a Galway partjaitól 350 kilométerre telepített M6-os jelzésű bója helyi idő szerint éjjel 3 órakor 29,883 méter magas hullámot jegyzett.

A következő napokban újabb jelentős viharok érik el Írország partjait.

Az M6-os bója által mért hullámmagasságok. Forrás: Ireland’s Weather Channel; Irish Marine Data Buoy Observation Network

Az M6-os bója helyzete. Forrás: Ireland’s Marine Atlas

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.