47 fokos forróság sújtja Indiát

2022. május. 11 12:13

Rettenetes a hőség India és Pakisztán területén, az elmúlt napokban több helyen is 45 fok feletti csúcsértéket mértek és még nem látszik a vége.

Hőhullám uralja Pakisztán és India területét, rettenetes forróság sújtja a régiót. A hőmérséklet már március óta rekordokat döntöget arrafelé, az elmúlt 122 év legmelegebb márciusa után az április is jóval melegebb volt a normálnál. A trend folytatódik májusban is, a megszokott viszonyokhoz képest jelentősen kibillent az időjárás. Az elmúlt hetekben már több napon is jegyeztek 45 fok feletti csúcshőmérsékletet, és még nem látszik a vége: az iszonyatos hőség a következő időszakban is kitart.

Mért maximumhőmérséklet hétfőn

Várható maximumhőmérséklet szerdán

Térkép forrása: India Meteorological Department

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.