50 fokos hőség fenyegeti Indiát

2019. június. 06 14:34

Embert próbáló hőség tombol India és Pakisztán nagy részén, a hőmérséklet helyenként az 50 fokot is elérte és a rendkívüli forróság tovább tart.

A monszun esők több hete késnek Észak-Indiában, valamint a szomszédos Pakisztánban és június közepéig még nem is érkeznek meg az előrejelzések szerint. A hőség már május közepétől kezdett kialakulni, majd az utóbbi napokban tovább erősödött. Számos helyen, többek között Új-Delhiben is új hőmérsékleti rekord született. Csütörtökön az Új-Delhi Indira Gandhi nemzetközi repülőtéren 46,8 fokig emelkedett a hőmérséklet. Pénteken és szombaton is hasonlóan alakult a hőmérséklet délutánonként.

Churu városban június 1-3. között folyamatosan 49 fokos hőmérsékleti maximumokat regisztráltak. Nyugatabbra, Pakisztánban a hétvégén 51,1 fokig emelkedett a hőmérséklet, de hétfőn és kedden is 49 fokot mutattak a hőmérők.

Észak-Indiában és Pakisztánban a következő egy hétben is nagy területen 42-47 fokos hőmérsékleti maximumok várhatók, de a legmelegebb helyeken az 50 fokot is elérheti a hőmérséklet, ugyanis a monszun esőzések tovább késlekednek a régióban.

Térképen: A várható hőmérséklet június 10-én délután India térségében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatással a hétvégéig biztosan nem kell számolni. Fagyosak a reggelek és csúszósak lehetnek reggelre az utak. A lassú melegedés tovább folytatódik, de jelentős változás nem lesz. Fellélegezhetnek a frontérzékenyek. A hideg elpusztítja a kórokozókat, így kevesebb megfázásos tünet jelentkezhet. A borongós, párás idő kedvezőtlenül befolyásolja a hangulatot.

A légnyomás csökken.