60 éves hőmérsékleti rekord dőlt meg

2021. április. 26 14:15

Idén áprilisban szélsőségesen viselkedik időjárásunk. Ebben a hónapban már több hőmérsékleti rekord dőlt meg hazánkban.

A vasárnap záporok, zivatarok kíséretében átvonult hidegfront után estére gyorsan mérséklődött a légmozgás és feloszlottak a gomolyfelhők. A nyugalomba került hideg légtömegben rekord mélységbe csökken a hőmérséklet hétfő hajnalra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában -5,7 fokig csökkent a hőmérséklet a Nógrád megyei Zabaron. Ezen a napon korábban Putnokon -5,3 fokkal regisztrálták a legalacsonyabb hőmérsékletet 1960-ban.

Az Északi-középhegység szinte teljes területén fagyott, emellett pedig a Dunántúl északi felén és a Duna-Tisza-közén is több helyen süllyedt 0 fok alá az éjszaka folyamán a hőmérséklet. A felhős Dél-Dunántúlon eközben 5 és 8 fok között alakult a minimum. Kedden az északi országrészben ismét többfelé kell fagyra számítani.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.