73 éves hőmérsékleti rekord dőlt meg vasárnap

2023. augusztus. 27 21:19

Hazánktól nyugatra egy hidegfront húzódik, amely csak lassan éri el térségünket. Emiatt a hétvégén rendkívül magas hőmérsékleti értékeket regisztráltak.

A szombati rekordbeállítás után vasárnap már új maximum-hőmérsékleti rekord született. Az augusztus 27-re vonatkozó eddigi rekord 39,3 fok volt, amit 1950-ben Csongrádon mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai alapján Dévaványán két tized fokkal magasabb maximum hőmérsékletet regisztráltak, ezzel új napi maximum-hőmérsékleti rekord született. Ez egyúttal az idei nyár eddigi legmagasabb hőmérséklete is.

Hétfőn folytatódik a kánikula hazánkban, egy-egy helyen akár 40 fok közelébe is emelkedhet a hőmérséklet. Az újabb rekordhoz legalább 39,9 fokos hőség szükséges.

Táblázat forrása: OMSZ facebook oldala

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.