80 km/órás szelet hozhat péntekre a hidegfront

2019. február. 21 11:05

A csütörtök este érkező hidegfront után pénteken az ország nagy területén viharossá fokozódik a szél. Tizennégy megyében figyelmeztetés érvényes.

Pénteken a délelőtti órákban egy hidegfront hatására megerősödik, majd többfelé viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. A Dunántúl keleti felét leszámítva jellemzően 60-80 km/órás széllökésekre lehet számítani, de kisebb körzetekben ennél erősebb lökések is előfordulhatnak. Az esti óráktól kezdve fokozatosan veszít erejéből a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharossá fokozódó széllökések miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az esti órákban észak felől egy hidegfront érte el hazánkat, minek hatására lehűl az idő. A front az érzékenyebbeknél fáradtság és tompaság érzést okozhat. Görcsös, migrénes fejfájás is előfordulhat. A megerősödő szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. A tiszafafélék, a juhar, valamint a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.
A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.