85 éves melegrekordot döntött az Afrikából érkezett meleg

2019. április. 26 16:58

A hazánkon átvonuló hidegfront előtt erős déli áramlással, Észak-Afrika térségéből érkezett a rendkívül enyhe, trópusi légtömeg, amelynek hatására új melegrekord született.

Az idei évben először péntek délután az ország több pontján 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, amellyel rögtön országos napi hőmérsékleti rekord született. Az 1934-ben Szerep településen mért 30,4 fokos csúcs lett a múlté, ugyanis péntek délután Békéssámsonon 30,9 fokot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában, ami 0,5 fokkal magasabb az eddigi rekordnál.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/

Az éjszakai órákban hidegfront vonul át hazánkon, szombaton már országszerte 8-10 fokkal alacsonyabb hőmérsékleti értékeket mérhetünk a délutáni órákban.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.