A déli féltekén a legmelegebb telet regisztrálták

2017. október. 07 9:54

Amíg nálunk a nyár hosszú hőhullámokkal telt, a déli féltekén is sorban dőltek meg a melegrekordok az ottani tél idején.

Az éghajlatváltozás Ausztráliát a legmelegebb télre vezette. A júniusi és augusztusi középhőmérséklet közel 2 fokkal haladta meg az átlagosat. Az eddigi legmelegebb tél a 2009-es volt az országban, most ezt 0,3 fokkal múlta fölül az idei “tél”.

Az éghajlatváltozás hatására a meleg és száraz tél gyakorisága 60-szorosára nőtt. Az eredményeket egy független nonprofit szervezet, az Ausztrál Klímatanács tette közzé.

A jelentés szerint az enyhe és száraz ausztrál telek egyre hosszabbak és gyakoribbak lesznek. Az elmúlt évszakban több, mint 260 meleg- és aszályrekord született az országban.

A kevés csapadék miatt a tűzoltóság is aggodalmát fejezte ki, hiszen ennek következményeként a bozót-, és erdőtüzek száma is többszörösére nő. Hasonlót tapasztalhattunk mi is Európában az idei forró nyár számos erdőtüzével kapcsolatban.

Még örülhetnek is akár a helyiek az enyhe, meleg télnek, hamarosan következik azonban a nyár, amely már közel sem ígérkezik ennyire kellemesnek. A nyári pusztító hőhullámok valószínűsége is megsokszorozódott a a globális felmelegedés következményeként.

Az ausztrál kormány célkitűzése, hogy a fosszilis eredetű gázok kibocsátását 26-28 %-al csökkentsék, megfelelve a kiotói egyezményben tett vállalásaiknak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.