A hét legmelegebb napjaira figyelmeztetnek

2019. június. 13 10:52

Csütörtöktől szombatig tetőzik az idei első hőhullám, szombaton számíthatunk a legnagyobb forróságra. Vasárnap éjfélig tart a hőségriadó.

Csütörtökön a napi középhőmérséklet az ország nagy részén meghaladhatja a 25 fokot, délen és keleten a 27 fokot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és tizenegy déli és középső megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a nagy meleg miatt csütörtökre vonatkozóan. A napi középhőmérséklet ezeken a területeken 27 fok felett valószínű. Nyolc megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett várható.

Vasárnap éjfélig a legmagasabb szintű hőségriadó van érvényben, melyet az országos tisztifőorvos rendelt el.

Leginkább az Észak-Dunántúlon illetve a középső országrészben a legnagyobb az esély zivatarok előfordulására. Kísérőjelenségként viharos szél (60-80 km/óra) és jégeső társulhat hozzájuk.

Zivatarok kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, valamint Budapesten.

Pénteken a teljes országra másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt. Zivatarok kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken négy északkeleti megyében: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.