A hét legmelegebb napjaira figyelmeztetnek

2019. június. 13 10:52

Csütörtöktől szombatig tetőzik az idei első hőhullám, szombaton számíthatunk a legnagyobb forróságra. Vasárnap éjfélig tart a hőségriadó.

Csütörtökön a napi középhőmérséklet az ország nagy részén meghaladhatja a 25 fokot, délen és keleten a 27 fokot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és tizenegy déli és középső megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a nagy meleg miatt csütörtökre vonatkozóan. A napi középhőmérséklet ezeken a területeken 27 fok felett valószínű. Nyolc megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett várható.

Vasárnap éjfélig a legmagasabb szintű hőségriadó van érvényben, melyet az országos tisztifőorvos rendelt el.

Leginkább az Észak-Dunántúlon illetve a középső országrészben a legnagyobb az esély zivatarok előfordulására. Kísérőjelenségként viharos szél (60-80 km/óra) és jégeső társulhat hozzájuk.

Zivatarok kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, valamint Budapesten.

Pénteken a teljes országra másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt. Zivatarok kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken négy északkeleti megyében: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.