A hőséggel és intenzív zivatarokkal együtt kell megbirkóznunk

2018. augusztus. 01 12:02

Szerdán és csütörtökön több helyen kell zivatarok kialakulására számítani, amelyeket helyenként felhőszakadás kísér.

Szerdán egyre több helyen, és csütörtök estig akár több alkalommal is előfordulhat zivatar. Kialakulásuk esélye az ország nagy részén egy-egy adott pontban is viszonylag magas, a nappali, esti órákban 70% körüli. Ennél kisebb valószínűséggel szerdán inkább a Tiszántúlon alakulnak ki zivatarok. Legjellemzőbb kísérőjelenség egyértelműen a nagy intenzitású eső (felhőszakadás) lesz. Elsősorban az ország déli felén akár több 10 milliméter eső is lezúdulhat rövid idő alatt. Emellett néhol rövid ideig viharossá válhat a szél, illetve kisebb jég is hullhat.

Éjszakára, hajnalra átmenetileg országszerte mérséklődik valamelyest a zivatartevékenység, majd csütörtökön napközben az északi, északkeleti határsáv kivételével ismét több helyen alakulnak ki intenzív zivatarok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az ország északi megyéinek kivételével figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon. A hőség, a magas páratartalom miatt még elviselhetetlenebbé válik. A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén 25 °C felett alakul szerdán és csütörtökön is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.