A Kárpát-medencében terjeszkedő köd madártávlatból

2020. november. 09 13:59

Nagy különbséget tapasztalhatunk hazánk egyes tájainak időjárása között, hiszen derült területek és borongós, ködös részek is előfordulnak.

Az Európa nagy részének időjárását meghatározó anticiklon napról napra nagyobb területen biztosít kedvező feltételeket köd, illetve felhőzet kialakulásához. Műholdról tekintünk le a Kárpát-medencére, merre zárult már össze a ködtakaró és hol fordulnak még elő szikrázóan napos tájak. A NASA MODIS műholdja által készített felvételen szépen kirajzolódnak a Kárpátok vonulatai, amelyek kimagasodnak a ködből, de hazánkban is találhatunk napos tájakat. Főként a Duna-Tisza-közén, az Északi-Középhegységben és a Nyírségben derült az ég, ahol az északkeletről beáramló szárazabb, hidegebb levegő egy széles “sávot” vágott a ködmezőben.

Keddre várhatóan hazánk legnagyobb részén bezárul a ködtakaró, napsütésért már a hegyvidéki területekre kell látogatnunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.