A kihalás veszélye fenyegeti a vadon élő koalákat

2019. május. 18 8:48

Ausztrália ikonikus állata, az aranyos és barátságos koala a kihalás szélére került, ugyanis a vadonban élő állomány létszáma kritikusan lecsökkent.

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslése szerint kevesebb, mint 80.000 koala él szabadon az ausztrál erdőkben. Az alapítvány szerint az a szám azt jelzi, hogy a koala “funkcionálisan kihalhatott”. Ez azt jelenti, hogy a koala populáció létszáma már nem elég ahhoz, hogy elegendő egészséges utódot hozzon létre egy újabb nemzedék létrejöttéhez.

Kelet-Ausztrália az egyetlen hely a világon, ahol a koalák a vadonban megtalálhatók. Magas eukaliptusz erdőkben élnek és a fák leveleit fogyasztják. Egykor a koalákat prémjükért vadászták. 1890 és 1927 között 8 milliót öltek meg. A Queenslandi Környezettudományi Tanszék szerint ma a legnagyobb veszélyt a vadon élő állatokra az élőhely pusztítása jelenti. Délkelet-Queenslandban az emberi lakosság hetente több, mint ezer fővel növekszik. A gyors népességnövekedés és a házak növekvő terület igénye jelentős nyomást gyakorol a koalák élőhelyére.

Az élőhelyek egyre inkább különálló szigetekre osztódnak, így a koaláknak át kell haladniuk utakon, kerteken, ahol az autók, illetve a háziállatok veszélyeztetik őket, de akár a medencékbe is belefulladhatnak. Évente 300 koalát ütnek el autók Dél-Qeenslandben.

Az éghajlatváltozás szintén negatívan hat az állatokra. Rengeteg koala pusztult el 2018-ban, a 400 éve nem tapasztalt aszály miatt.

A Koala Alapítvány törvényben szeretné foglalni a koalák megfelelő védelmét.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.