A kihalás veszélye fenyegeti a vadon élő koalákat

2019. május. 18 8:48

Ausztrália ikonikus állata, az aranyos és barátságos koala a kihalás szélére került, ugyanis a vadonban élő állomány létszáma kritikusan lecsökkent.

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslése szerint kevesebb, mint 80.000 koala él szabadon az ausztrál erdőkben. Az alapítvány szerint az a szám azt jelzi, hogy a koala “funkcionálisan kihalhatott”. Ez azt jelenti, hogy a koala populáció létszáma már nem elég ahhoz, hogy elegendő egészséges utódot hozzon létre egy újabb nemzedék létrejöttéhez.

Kelet-Ausztrália az egyetlen hely a világon, ahol a koalák a vadonban megtalálhatók. Magas eukaliptusz erdőkben élnek és a fák leveleit fogyasztják. Egykor a koalákat prémjükért vadászták. 1890 és 1927 között 8 milliót öltek meg. A Queenslandi Környezettudományi Tanszék szerint ma a legnagyobb veszélyt a vadon élő állatokra az élőhely pusztítása jelenti. Délkelet-Queenslandban az emberi lakosság hetente több, mint ezer fővel növekszik. A gyors népességnövekedés és a házak növekvő terület igénye jelentős nyomást gyakorol a koalák élőhelyére.

Az élőhelyek egyre inkább különálló szigetekre osztódnak, így a koaláknak át kell haladniuk utakon, kerteken, ahol az autók, illetve a háziállatok veszélyeztetik őket, de akár a medencékbe is belefulladhatnak. Évente 300 koalát ütnek el autók Dél-Qeenslandben.

Az éghajlatváltozás szintén negatívan hat az állatokra. Rengeteg koala pusztult el 2018-ban, a 400 éve nem tapasztalt aszály miatt.

A Koala Alapítvány törvényben szeretné foglalni a koalák megfelelő védelmét.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.