A korai tavasszal az allergiaszezon is hamarabb elkezdődött

2020. március. 16 9:37

A tavasz jóval korábban köszöntött be Európa nagy részén a szokásosnál. Ne csodálkozzon senki, ha allergiás panaszokat tapasztal. 

Az enyhe tél következtében több, mint három héttel korábban elkezdődött a tavasz, amit az élővilág is érzékelt. Emiatt a szokásosnál sokkal aktívabban indult a pollenszezon.

Az ÁNTSZ mérései alapján jelenleg közepes koncentrációban van jele az éger, a kőris és a nyárfák pollenje. Magas koncentrációban a ciprus- és tiszafafélék virágpora száll a levegőben. Aki ezekre a növényekre allergiás, már meglepő módon március elejétől kellemetlen tüneteket is tapasztalhat.

A héten még a fentebb felsorolt növények további erősödő pollenszórására lehet számítani. A hét végén komoly lehűlés érkezik, így azzal mérséklődnek majd a panaszok. Április elejére várhatóan visszaáll a levegőben szálló pollenek mennyisége az ilyenkor megszokott értékekre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.