A legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes hat megyében

2017. október. 29 10:08

A déli órákban éri el hazánkat az a hidegfront, amely nagy sebességgel robog át felettünk, a front mentén a legerősebb széllökések a 110 km/órát is meghaladhatják.

Vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású, markáns hidegfront halad át az országon észak-dél irányban. A front előtt már a délelőtti órákban viharos (60-85 km/h) széllökések kísérhetik a délnyugati szelet. A front mentén a szél hirtelen északnyugatira fordul és többfelé erősen viharossá (90-115 km/h) fokozódik. A 100 km/h feletti széllökések az ország egy északnyugati-délkeleti tengelye mentén az ún. szélcsatornában a legvalószínűbbek.

Ezt követően várhatóan a kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben átmenetileg 110-125 km/h közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken. Az ország egyéb részein, elsősorban a Dél-Alföld térségében sem zárható ki egy-egy 110 km/h körüli vagy afeletti széllökés. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 km/h körüli széllökésre is van esély. A szél számottevő gyengülése az esti óráktól valószínű.

Holnap már csak a Dunántúl északnyugati területein lehetnek 70 km/órát meghaladó széllökések (alsó térkép), majd keddre ott is tovább mérséklődik a szélvihar ereje.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.