A legmagasabb fokú figyelmeztetés lépett érvénybe a hőség miatt

2021. június. 21 12:05

Tovább melegszik az idő térségünkben, emiatt kedden három déli megyében már harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A napi középhőmérséklet hétfőn sokfelé meghaladja a 26, 27, kedden már a 28 fokot. Hétfőn a 27 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon, Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Igen labilis a légállapot, de összességében csak kevés helyen várható zivatar. Hétfőn délutántól helyenként számíthatunk zivatarok kialakulására (legkisebb eséllyel délnyugaton). A legvalószínűbb forgatókönyv szerint kora délutántól a Kisalföldön, majd általában az Észak-Dunántúlon, a főváros tágabb térségében, az Alföld középső és déli részén alakulhatnak ki jobb eséllyel zivatarok. Az esti, késő esti időszakban főként az Alföldön, Északi-középhegységben valószínű zivatar, melyek esetleg nagyobb számban is megjelennek, majd éjszaka kelet, északkelet felé terjedhetnek át és hajnalra fokozatosan lecsengenek. Zivatarok kialakulása miatt három délnyugati megye kivételével ez egész országban figyelmeztetés érvényes hétfőn. Felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden délután, este csak egy-egy zivatar kialakulására van némi esély leginkább az Északi-középhegység térségében. Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, viharos szél várható, de egy-egy helyen felhőszakadás (rövid idő alatt 30-40 milliméter csapadék), nagyobb méretű jég és kis területre korlátozódóan akár 90 km/órát meghaladó szélroham is előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre harmadfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyére. Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú, míg az ország többi megyéjében másodfokú figyelmeztetés érvényes a rendkívüli meleg miatt. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.