A legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki a hőségre

2017. augusztus. 01 5:40

Az Országos Meteorológiai Szolgálat két délkeleti megyére a legmagasabb fokú piros figyelmeztetést adta ki a mai naptól.

Ahogy már néhány nappal ezelőtt sejtettük az idei nyár legerősebb hőhulláma a piros szintű figyelmeztetést is ki fogja érdemelni, ez a mai nappal meg is történt. Az OMSZ Csongrád és Békés megyére a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki.

A következő napokban egyre nagyobb területen fog érvénybe lépni a piros figyelmeztetés, azaz a középhőmérséklet az ország nagy részén 29 fok felett valószínű. Az országos tisztifőorvos ezzel összefüggésben augusztus 4-ig harmadfokú hőségriadót rendelt el. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az embert próbáló hőség augusztus 4-én nem ér véget, arra még további 4-5 napot kell várni. A hőséggel kapcsolatos legfrissebb veszélyjelzés információkat megtekinthetik nálunk.

Összehasonlításul, ilyenkor a napi maximumhőmérséklet (a napi legmagasabb hőmérsékleti érték) szokott 29 fok lenni, nem pedig a napi átlag (az éjszakai és nappali órák hőmérsékleti méréseiből képzett számtani középérték). Ebből látható, hogy mennyire szélsőséges a mostani időjárás.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.