A legmagasabb szintű készültség mellett tetőzhet a Rába

2017. szeptember. 18 11:39

A szinte folyamatos csapadéktevékenység következtében komoly árhullám alakul ki több dunántúli folyón.

A hét végén átvonult ciklon 30-60 milliméter csapadékot hozott a Dunántúlra, amely a talaj felső rétegeit telítette vízzel. A mélyebb talajrétegekbe pedig néhány nap alatt nem tud a víz leszivárogni. Az újabb esőzéseket már nem tudja elnyelni a föld, emiatt a lehulló csapadék elfolyik a felszínről és a folyókba jut.

Estétől újabb esőzés kezdődik, amely várhatóan a Nyugat-Dunántúlon lesz a legintenzívebb, ez pedig árhullámot indít el több dunántúli folyón.

A Rábán nagyon gyors felfutású árhullám várható. Az első vízszint emelkedést még a hétvégi esőzés keltette. Ez kisebbnek ígérkezik, mert ennek egy részét még el tudta nyelni a talaj, a második pedig az este érkező újabb esőzés következménye lesz:

A második árhullám utoléri az első kisebbet, ez látható a körmendi vízállás előrejelzésen. Az árhullám csütörtökön éri el csúcspontját:

A Lajta várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültség mellett fog tetőzni Mosonmagyaróvárnál pénteken:

A Murán szintén árhullám vonul le, másodfokú készültség mellett várható a tetőzése Letenyénél.

A Dráván és a Zalán is árhullámok indulnak el, de ezek valószínűleg nem érik el az elsőfokú készültségi szintet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.