A Maria és a Lee hurrikánt is bekebelezte a felettünk átvonuló hidegfront

2017. október. 03 5:27

Egy nagy kiterjedésű ciklon és a korábbi Maria nevű hurrikán maradványainak kombinációja felkavarja, mozgalmassá teszi Európa és hazánk időjárását is.

A nagy ciklon, amely még újabb nedvességet szívott magába a korábbi Lee és Maria nevű hurrikánból, záporokat és viharos szelet hozott Nyugat-Európába. A ciklon és a hurrikánok várható találkozásáról egy korábbi cikkünkben írtunk.

A legkitartóbb és legerősebb esőzések Angliában, Skóciában és Észak-Írországban társultak a vasárnap érkezett ciklonhoz. 25-50 mm eső hullott nagy területen, de helyenként 75 mm is előfordult a szigetországban.

Az eső mellett 70-100 km/órás széllökések söpörtek át a területen. Elszórtan áramkimaradások és kidőlt fák nehezítik az életet. Késnek a repülők és a vonatok. A kompjáratok valószínűleg hosszabb ideig kimaradnak a magas vízszint miatt, majd péntekre rendeződnek előreláthatólag a járatok.

Maria mára nem az az életerős hurrikán, ami átsöpört a Karib-tengeren és már nem is trópusi rendszer mire elérte Európa partjait. Maria beleolvadt a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon hidegfrontjába és így vonul át felettünk is kedden a délutáni, esti órákban.

Hozzánk érve a hidegfront jelentősen megszelídül, már csak erős szél és eső jelzi átvonulását, legfeljebb a Dél-Dunántúlon lehet egy-egy zivatar.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.