Mi is kaphatunk esőt a Maria hurrikán hagyatékából

2017. szeptember. 28 13:13

Természetesen nem arról van szó, hogy a hurrikán gondol egyet és hirtelen Közép-Európát veszi célba, hanem komoly átalakulásokon megy keresztül. Bemutatjuk, mik lesznek ezek.

A Maria hurrikán az elmúlt héten a legmagasabb, 5-ös fokozatig fejlődött, leghírhedtebb cselekedete, Puerto Rico romba döntése volt. A hurrikán a trópusi övben (az Egyenlítő és a Ráktérítő között) az uralkodó délkeleti áramlással haladt. A Ráktérítőt átlépve a nyugati szelek övébe ért. Itt északnak fordult és két anticiklon között haladva mostanra egészen a 45. szélessségi körig jutott.

A következő napokban trópusi viharrá szelídülve az erős nyugati áramlásnak engedelmeskedve Európa felé veszi útját. Alábbi kép bal szélén, középen található Maria szombaton.

Skandinávia közelében épp egy mérsékelt övi ciklon fejlődik ki, amely gyakorlatilag beszívja a trópusi ciklont. Miként lehetséges, hogy egy ilyen pusztító erejű légörvényt csak úgy bekebelez egy mérsékelt övi ciklon. A nálunk mindennaposnak számító “mérsékelt övi ciklonok” körülbelül 10-20-szor akkora energiát mozgósítanak, mint egy hurrikán vagy trópusi ciklon. Olyan, mintha egy pehely és egy nehézsúlyú bokszoló mérkőzne meg egymással. Maria eddig szerencsésen ellavírozott a ciklonok, anticiklonok között és csak a vele egy súlycsoportba tartozó Jose trópusi depresszióval találkozott. A hét végén viszont eltűnik az időjárási térképekről, amikor beleolvad a korábban említett ciklonba.

Nem kell tehát szélsőséges viharokra számítani, csak annyi történik, hogy a jövő hét kedden hozzánk is megérkező ciklon esőcseppjeinek egyes vízmolekuláit még a Maria hurrikán áramlási rendszere emelte ki az Atlanti-óceán trópusi vizeiből.

A fenti képen a mérsékelt övi ciklon várható pozíciója jövő hét közepén, Lengyelország-Magyarország-Románia felett.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás