A második melegrekord dőlt meg a héten, pedig még csak március van

2017. március. 30 17:47

Hiába van még csak március, a nappali meleget követően az ország nagy részén a mára virradó éjszaka is szokatlanul meleg volt.

A főváros belterületén csak 14,4 fokig süllyedt a hőmérséklet, ezzel több, mint 4 fokkal megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet budapesti rekordja. A korábbi, 10,2 fokos rekordot 1888-ban mértük Budapest felső állomásunkon.

Amióta foglalkoznak az időjárás mérésével, számon tartják a szélsőséges értékeket. Ennek ellenére lehet, hogy több hibás adat maradt fent, ugyanis  különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink – írja a met.hu.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.