Akár 100 km/órás szél kísérheti a délutáni viharokat

2019. június. 16 11:04

Az érkező hidegfront hatására vasárnap délután egyre több helyen alakulnak ki heves zivatarok, amelyeket szélvihar, felhőszakadás és jégeső kísérhet. Az egész országban figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap az országban több helyen már mérséklődik a nappali felmelegedés. Északnyugaton 25 fok alatti középhőmérséklet várható, ugyanakkor az Alföldön, északkeleten még mindig 26, 27 fok körüli középhőmérséklet valószínű. Vasárnap a déli óráktól többfelé várható zivatar, leghamarabb a Dél-Dunántúlon, Dunántúl keleti részén, a középső országrészben és Észak-Magyarországon. A későbbiekben délután, este a zivatarok várhatóan átterjednek más országrészek irányába (Alföld délkeleti része, illetve északnyugat) is. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék), jégeső (akár 2 centiméter meghaladó átmérő), illetve 60-70, egy-egy helyen 80-100 km/óra szélrohamok társulhatnak. Heves zivatarok kiemeltebb eséllyel az Alföldön, középső országrészben, Dél-Dunántúlon fordulhatnak elő a délutáni, kora esti órákban, de kialakulásukhoz máshol is elégségesek a feltételek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében még másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt. Továbbá az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás és zivatarok várható kialakulására tekintettel.

Éjszaka ugyan kevesebb helyen, de továbbra is számítani lehet zivatarokra, valamivel jobb eséllyel az Alföldön, hajnalban leginkább a középső országrészben, melyekhez elsődlegesen felhőszakadás társulhat. Hétfőn folytatódik a záporos, zivataros időjárás, de nyugaton már kissé stabilabb lesz a légkör. Kiemelten a középső országrészben (Duna-Tisza köze, Északi-középhegység nyugati része, a Dunántúl keleti része) az intenzívebb csapadékgócokból rövid idő alatt 30-60 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Az Alföldön kialakuló zivatarokhoz akár 60-80 km/órás szél és jégeső is társulhat. Hétfőn már leginkább csak a Tiszántúl északi részén haladhatja meg a középhőmérséklet a 25 fokot. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.