Akár 100 km/órás szél kísérheti a délutáni viharokat

2019. június. 16 11:04

Az érkező hidegfront hatására vasárnap délután egyre több helyen alakulnak ki heves zivatarok, amelyeket szélvihar, felhőszakadás és jégeső kísérhet. Az egész országban figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap az országban több helyen már mérséklődik a nappali felmelegedés. Északnyugaton 25 fok alatti középhőmérséklet várható, ugyanakkor az Alföldön, északkeleten még mindig 26, 27 fok körüli középhőmérséklet valószínű. Vasárnap a déli óráktól többfelé várható zivatar, leghamarabb a Dél-Dunántúlon, Dunántúl keleti részén, a középső országrészben és Észak-Magyarországon. A későbbiekben délután, este a zivatarok várhatóan átterjednek más országrészek irányába (Alföld délkeleti része, illetve északnyugat) is. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék), jégeső (akár 2 centiméter meghaladó átmérő), illetve 60-70, egy-egy helyen 80-100 km/óra szélrohamok társulhatnak. Heves zivatarok kiemeltebb eséllyel az Alföldön, középső országrészben, Dél-Dunántúlon fordulhatnak elő a délutáni, kora esti órákban, de kialakulásukhoz máshol is elégségesek a feltételek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében még másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt. Továbbá az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás és zivatarok várható kialakulására tekintettel.

Éjszaka ugyan kevesebb helyen, de továbbra is számítani lehet zivatarokra, valamivel jobb eséllyel az Alföldön, hajnalban leginkább a középső országrészben, melyekhez elsődlegesen felhőszakadás társulhat. Hétfőn folytatódik a záporos, zivataros időjárás, de nyugaton már kissé stabilabb lesz a légkör. Kiemelten a középső országrészben (Duna-Tisza köze, Északi-középhegység nyugati része, a Dunántúl keleti része) az intenzívebb csapadékgócokból rövid idő alatt 30-60 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Az Alföldön kialakuló zivatarokhoz akár 60-80 km/órás szél és jégeső is társulhat. Hétfőn már leginkább csak a Tiszántúl északi részén haladhatja meg a középhőmérséklet a 25 fokot. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.