Akár 50 milliméter eső zúdulhat le, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. június. 16 11:11

A Kárpát-medencét továbbra is nedves levegő tölti ki, a kialakuló zivatarok helyenként özönvízszerű esőzéssel járnak együtt.

A kedd délelőtti órák folyamán a Dunántúl középső, valamint keleti részében további tartós eső várható, területi átlagban akár a 20 millimétert is meghaladhatja a lehulló csapadékösszeg. Kis eséllyel előfordulhat dörgés, villámlás is egy-egy helyen a csapadékzónában. A nap második felében a nyugati országrész kivételével elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, leginkább a Dunától keletre. Kiemelten az Alföldön, annak is az északi, északkeleti részén (Nyírség, Hajdúság, Jászság), illetve a Duna-Tisza-közén helyenként intenzív zivatar is valószínű, amelyhez felhőszakadás (30-50 milliméter csapadék, helyenként 60-70 milliméter is lehet a nap végére összegyűlt csapadék), jégeső, 60-70 km/óra feletti szél is társulhat. Még az esti, éjszakai órákban is számíthatunk helyenként zivatartevékenységre, erre elsősorban a Dunától keletre lesz esély. Vas és Zala megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadás várható kialakulása miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Elsőfokú figyelmeztetés van továbbá érvényben Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Békés megyében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán az ország nagy részén (főként keleten és az ország északi részein) zivatar kialakulására készülhetünk (a Dunántúl nyugati szélén lehet a legkisebb eséllyel). A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kíséri (30-50 milliméter csapadék), kisebb eséllyel 60-70 km/óra feletti szél, illetve jégeső is társulhat hozzájuk. Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt, szerdára vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás