Akár 50 milliméter is lezúdulhat a zivatarokból, figyelmeztetés érvényes

2023. június. 06 10:25

Kedden és szerdán is az ország nagy részén kedvezőek a feltételek nagy csapadékkal járó zivatarok kialakulásához.

Kedden legalacsonyabb valószínűséggel a Tiszántúlon kell zivatarokra számítani. Az intenzív és ismétlődő jelleggel előforduló cellák környezetében a legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék, lokálisan villámárvíz veszéllyel) lesz, de kisebb méretű jég és átmenti szélerősödésre is várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országra a keddi napra vonatkozóan a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt a Dunántúlon, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád és Heves megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A zivatarok számossága éjszakára csökken, de egy-egy góc néhol még ekkor is előfordulhat. Szerdán nagy területen ismét alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, összességében többfelé lehet számítani előfordulásukra a keddihez hasonló kísérőjelenségekkel. Szerdán az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordulhat elő nagyobb eséllyel, emiatt a felsorolt területeken elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás