Akár 50 milliméternyi eső hullhat a zivatarokból, figyelmeztetés érvényes

2022. április. 27 12:16

A szerdai nap folyamán többfelé kell zivatarok kialakulására számítani az országban, amelyeket főként a keleti tájakon felhőszakadás kísérhet.

Szerdán az ország délkeleti felén záporokra, zivatarokra lehet számítani. Délután, este az Alföld délkeleti részén (kiemelten Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén) a délnyugatról északkelet felé áthelyeződő zivatarok rendszerré is fejlődhetnek, melyben helyenként intenzívebb zivatarok kialakulása is valószínű felhőszakadással (rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadékkal), jégesővel, 70 km/óra feletti szélrohammal. Az Alföld északi és nyugati részein, a Duna vonalához közel eső dunántúli tájakon inkább beágyazott jelleggel alakulhat ki helyenként zivatar a tartósabb csapadék mellett. Főként a középső tájakon, illetve a Dunántúl északkeleti részén a késő esti, éjszakai órákig a csapadékösszeg várhatóan több helyen is meghaladja a 20 millimétert, majd gyengül, illetve északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék. Beágyazott záporban, zivatarban néhol 40-50 milliméter körüli csapadékösszeg sem kizárt. Csütörtökön napközben keleten még labilisabb maradhat a légállapot, de az eső, zápor mellett zivatar csak kisebb eséllyel alakulhat ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre, a szerdai napra vonatkozóan. Felhőszakadásra Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Békés megyére, tartós esőből hulló 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt pedig Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.