Akár 85 km/órás szél is lehet délutántól

2020. december. 28 11:12

A délutáni órákban nyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, amely előtt viharos erejű déli áramlással érkezik hozzánk a meleg levegő.

Hétfőn eleinte még inkább csak a Kisalföldön, a Dunántúli-középhegységben, később a délutáni, kora esti óráktól általában a Dunántúlon, illetve az Alföld középső és déli részein több helyen viharossá (60-75 km/óra, néhol 75-85 km/óra) fokozódik a déli szél. Késő este, éjszaka a viharos déli szél súlypontja fokozatosan az ország középső, majd keleti tájaira helyeződik. Az átvonuló fronthoz társuló záporos csapadékgócokban lokálisan szintén előfordulhatnak 80-85 km/órát elérő szélrohamok is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos erejű szél veszélye miatt három északkeleti megye kivételével az egész ország területére. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A front kelet felé kedd reggel elhagyja térségünk és átmenetileg veszít erejéből a szél. Kedden napközben a délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések elsősorban a Kisalföldön, Bakonyban érhetik el a 65-70 km/órát, majd ott is csillapodik a légmozgás. Kedden elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharossá fokozódó szél miatt Győr-Moson-Sopron, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.