Akár 90 km/órás széllökések lehetnek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. január. 17 10:40

Intenzív hidegfront vonul át hazánk felett, amelynek hatására nagy területen viharossá fokozódik a szél az országban.

Hétfőn napközben tovább erősödik a szél, a délnyugati tájak kivételével sokfelé viharos lökések kísérik majd a nyugati, északnyugati irányú szelet. A legerősebb lökések általában 65-90 km/óra között várhatók. Elsősorban a hegyvidéki tájakon (Dunántúli- és Északi középhegység) 90 km/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, de akár síkvidéken (Dunántúl északi felén és a főváros tágabb térségében) is lehetségesek 90 km/óra körüli széllökések. A késő esti óráktól némileg veszít erejéből a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos szél miatt Fejér, Tolna, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében a hétfői napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.