Akár 90 km/órás széllökések lehetnek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. január. 17 10:40

Intenzív hidegfront vonul át hazánk felett, amelynek hatására nagy területen viharossá fokozódik a szél az országban.

Hétfőn napközben tovább erősödik a szél, a délnyugati tájak kivételével sokfelé viharos lökések kísérik majd a nyugati, északnyugati irányú szelet. A legerősebb lökések általában 65-90 km/óra között várhatók. Elsősorban a hegyvidéki tájakon (Dunántúli- és Északi középhegység) 90 km/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, de akár síkvidéken (Dunántúl északi felén és a főváros tágabb térségében) is lehetségesek 90 km/óra körüli széllökések. A késő esti óráktól némileg veszít erejéből a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos szél miatt Fejér, Tolna, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében a hétfői napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.