Akár egy havi esőmennyiség lezúdulhat ma, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. július. 11 11:50

A zivatarokat vasárnap kivételesen intenzív csapadéktevékenység kísérheti. A legerősebb gócokban akár 70-80 milliméter is lehullhat.

Vasárnap többfelé és több alkalommal várható zivatartevékenység. A zivatarokat átmenetileg viharos (60-70 km/óra) széllökés, kisméretű jég (1-2 centiméter körül), és elsősorban felhőszakadás kísérhet: egyes zivatarcellákból rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 milliméter meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat. A zivatartevékenység várhatóan az éjszakai órákig is kitart (leginkább az északi és nyugati tájakon). Felhőszakadás veszélye miatt az egész országban másodfokú, zivatarok kialakulása miatt pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap.

A napi középhőmérséklet vasárnap az ország délkeleti megyéiben jellemzően 25-27 fok között alakul. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Csongrád-Csanád és Békés megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn kisebb számosságban (legkisebb valószínűséggel a nyugati határ menti területeken) kell zivatarok kialakulására számítani. A legintenzívebb cellákat viharos (60-70 km/óra) széllökés, kisméretű jégeső (1-2 centiméter körüli) és intenzív csapadékhullás (10-20 milliméter lehulló csapadék) is kísérheti. Az esti órákra fokozatosan lecsengenek a zivatarok, legtovább az Északi-középhegység térségében maradhat aktív a légkör. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre Vas és Zala megye kivételével az egész országra.

Hétfőn némiképp tovább fokozódik a hőség, a délkeleti megyékben a napi középhőmérséklet már meghaladhatja a 27 fokot is. A hőség miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Csongrád-Csanád és Békés megyében. Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.