Április első hétvégéjén rekordmeleg volt a fővárosban

2024. április. 08 16:08

Ismét nyáriasan meleg volt a hétvégén, ezúttal azonban csak a fővárosban dőlt rekord.

Ismét egy nyáriasan meleg hétvégén vagyunk túl, azonban az országos melegrekordok ezúttal megúszták. Budapesten viszont április 7-én még nem volt olyan magas a maximumhőmérséklet, mint tegnap. Újpesten egészen 26,5 fokig kúszott a hőmérő higanyszála, amely négy tizeddel magasabb, mint az 1986-ban, Budapest Krisztina állomáson mért 26,1 fokos korábbi szélsőérték. 

A hőmérsékletek azért így sem voltak alacsonyak, hiszen országos átlagban 25,1 fok volt a vasárnapi maximum, ami éppen 10 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. 

De nem csak hazánkban volt nyárias április első hétvégéje. Közép-Európában több országban is születtek új rekordok, Szlovéniában, Ausztriában és Lengyelországban is 30 fok körüli és az feletti maximumokat mértek, míg Csehországban a valaha áprilisban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja dőlt meg a napokban.

Mivel a meleg levegő beáramlásának még nincs vége, hazánkban is van esély, hogy a hét közepéig új melegrekordok születnek.

Az adatok és kép forrása a HungaroMet web- és Facebook oldala.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.