Az emberi tűrőképességet teszik próbára a párás hőhullámok

2024. március. 30 8:47

India Meteorológiai Hivatala (IMD) március 27-én jelentette be 2024 első hőhullámos időszakát Nyugat-Rajasthan térségében.

Indiában a hőhullám kihirdetésének alapvető kritériuma, hogy egy területet hőmérséklete a síkságon átlépje a 40 Celsius-fokot, a tengerparti területeken a 37 °C-ot és a dombvidéken a 30 °C-ot. Továbbá a hőmérsékletnek legalább két egymást követő napon minimum 4,5 °C-kal a szokásos felett kell lennie, hogy kijelenthető legyen a kánikula.

Amikor a hőmérséklet átlépi a 45 °C-ot, a Meteorológiai Hivatal azonnal hőhullámot hirdet Indiában anélkül, hogy figyelembe venné az adott helyen ez a hőmérséklet hogyan viszonyul az átlagoshoz. Egyik kritérium sem veszi figyelembe azonban a relatív páratartalmat, amely egyre inkább a veszélyes hőhullámok okozójává válik.

A hőmérséklet és a relatív páratartalom együttes hatása megragadható egy hely nedves hőmérsékletének vagy hőindexének kiszámításával. Így kifejezhető, hogy valójában milyennek érezzük a hőmérsékletet.

A nedves hőmérséklet az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyre a levegő lehűthető anélkül, hogy a a nedvesség kicsapódjon belőle. Amíg ez a nedves hőmérséklet jelentősen (2-4 fokkal) az ember testhőmérséklete alatt van, addig a test izzadás révén párologtatni tud, megfelelően szabályozva a testhőmérsékletet túlzott hőség esetén. Amikor magasabb a légkör nedvességtartalma, ez a lehűlés sokkal lassabb ütemben megy végbe, vagy teljesen megszűnik. Ilyenkor az emberi test hőmérséklete emelkedni kezd, ami hőgutához és halálhoz vezethet.

Nemzetközileg a nedves hőmérséklet biztonságos határértéke 30 °C alatt van, a legmagasabb határ pedig 35 °C, ami felett szinte biztossá válik az emberi halál lehetősége. 30 °C és 35 °C között az emberi test hipertermián megy keresztül, melynek során a testhőmérséklet megemelkedik, ami kellemetlen érzést okoz, és terhelést ró a különböző szervekre, beleértve az agyat és a szívet.

Még a 30 °C-os és 35 °C-os küszöbértékek sem pontosak. Külön küszöbértékeket kell meghatározni a trópusi országok számára és párás hőségriasztásokat kell kiküldeni az érintett lakosság számára.

Képek forrása: AFP

Az American Physiological Society Journal of Applied Physiology című folyóiratban 2021 decemberében megjelent cikkben a tudósok megállapították, hogy a 35 °C-os nedves hőmérsékleti küszöb nem alkalmazható az emberi alkalmazkodóképességre minden éghajlati körülmények között. Magas páratartalmú körülmények esetén ez a küszöb jóval 35 °C alatt lehet. Ez volt az első olyan empirikus vizsgálat, amely a nedves hőmérsékletnek az emberi egészségre gyakorolt ​​hatását értékelte.

Ez azt jelenti, hogy Indiában már előfordulhatnak párás hőhullámok, amelyek megközelítik a hőstressz emberi túlélési küszöbét, és ezeket nem figyelik. Ennél is fontosabb, hogy az érintett embereket nem tájékoztatják az ilyen állapotok előfordulásáról.

Március 28-án dél körül Indiában a maharashtrai Sholapur városában 40 °C-os maximális hőmérsékletet és 53 százalékos relatív páratartalmat regisztráltak. Ez 31,54 °C-os nedves hőmérsékletet jelent. Hasonlóképpen Jalgaon városában 46,8 °C-os maximális hőmérsékletet és 29 %-os relatív páratartalmat mértek, ami 30,72 °C-os nedves hőmérsékletet jelent.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás