Az év eddigi legmelegebb napjával startolt a július

2019. július. 02 6:41

Az Alpok felett húzódó hidegfront előtt hétfőn napközben még nagyon meleg levegő áramlott a Kárpát-medencébe, a legtöbb helyen 34, 35 fokig emelkedett a hőmérséklet a délutáni órákban.

A maximum-hőmérséklet napi rekordja ugyan nem volt veszélyben július első napján, ugyanis az 41,3 fok, amelyet 1950-ben mértek Csongrádon, de OMSZ előzetes adatai alapján kijelenthető, hogy az idei év eddigi legmelegebb napján vagyunk túl.

Hétfőn a csúcshőmérséklet az ország több pontján is meghaladta a 36,4 fokot (az eddigi csúcstartó, amely az előző kánikula alatt fordult elő, június 27-én), de a legmelegebbet Tiszaalpáron mérték, ott 37,5 fokig melegedett fel a levegő.

 

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.