Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön

2023. október. 06 13:02

Nem tértünk le a szomorú jövőkép felé vezető útról, 2023 szeptembere is számos aggasztó rekorddal szolgált: az idei volt a legmelegebb szeptember globálisan, Európában és hazánkban is a mérések kezdete óta.

Sorra szolgáltatja a hőmérsékleti rekordokat az idei év. Újabb adatokat tett közzé a Copernicus Climate Change Service, melyben az elmúlt hónapot, 2023 szeptemberének hőmérsékleti viszonyait elemzik. 2023 szeptembere a legmelegebb szeptember volt a Földön az adatsorok kezdete óta; a 16,38 Celsius fokos globális havi átlaghőmérséklet az 1991-2020-as normált átlagosan 0,93 fokkal haladta meg, és igen jelentős különbséggel, 0,5 fokkal volt melegebb az elmúlt hónap a korábbi csúcstartó 2020-as szeptembernél. Ilyen jelentős anomália még nem fordult elő az 1940-től futó szeptemberi adatsorban, az éghajlatváltozás gyorsuló jellege szembetűnő.

Globális átlagos felszínhőmérsékleti anomália az 1991-2020-as normál időszakhoz viszonyítva 1940 és 2023 között. Adatforrás: ERA5. Diagram forrása: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

 

Az alábbi diagram az 1940-2023 közötti időszak legmelegebb hónapjait szemlélteti, melyen jól látható, hogy az idei év a szeptemberrel együtt immár négy hónapot is felvonultat, közöttük a két csúcstartó júliust és augusztust. Továbbra is igen jó esélyünk van tehát, hogy az idei legyen a legmelegebb év a Földön a mérések adatsorában.

Top 30 legmelegebb hónap a Földön, globális átlagban az 1940-2023 közötti időszakban. Adatforrás: ERA5. Diagram forrása: C3S/ECMWF; Copernicus Climate Change Service

 

Sajnos az óceánok élővilága is érzi az egyre súlyosabb változásokat, drasztikus melegedés zajlik. A tengerfelszíni hőmérséklet ugyancsak rekordot döntött 2023 szeptemberében, ráadásul az El nino erősödése következtében további melegedés várható, legfőképpen a Csendes-óceán egyenlítői térségében.

Napi átlagos tengerfelszíni hőmérséklet. Adatforrás: ERA5. Diagram forrása: C3S/ECMWF; Copernicus Climate Change Service

 

2023 szeptembere Európában is a valaha mért legmelegebb szeptember volt, a hónap átlagosan 2,51 fokkal volt melegebb a megszokottnál (az 1991-2020-as időszak átlagánál). A szélsőséges viszonyokat hazánkban is érezhettünk, gyakorlatilag kaptunk még egy nyári hónapot sokszor 30 fok feletti napi maximumhőmérséklettel. Az eredmény nálunk is egyértelmű: az idei volt a legmelegebb szeptember hazánkban 1901 óta.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.