Az ország nagy részén ónos eső eshet, figyelmeztetés érvényes

2024. január. 17 8:15

Az érkező melegfront miatt az ország nagy részén elsőfokú, míg északkeleten másodfokú figyelmeztetés érvényes ónos esőre vonatkozóan.

Ma erős melegfrontra kell készülni, vegyes csapadékkal. A nap folyamán délnyugatról északkelet felé – jellemzően kis mennyiségű – vegyes halmazállapotú (átmeneti ónos esőt is felvonultató) csapadékkal járó tömbök vonulnak: a legtöbb helyen napközben esőbe megy át a csapadék, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos / fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Budapestre és Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyére. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves vármegyére, a szerdai napra vonatkozóan.

A térség északi részén (illetve emellett a Nyírségben) a kezdeti havazásból lepel-3 cm-es hóréteg alakulhat ki, de az északi határvidéken 3 cm-t is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága. Az ónos eső / fagyott eső nagyobbrészt kis mennyiségűnek (néhány tized mm-nek) ígérkezik az említett tájakon, de elsősorban Észak-Borsodban a nap második felében meghaladhatja az 1 mm-t is.

Délutántól Vas és Veszprém vármegye magasabban fekvő részein, kis területen időnként egy-egy 55-70 km/h-s széllökés kialakulhat, de a Bakony magasan fekvő részein átmenetileg ennél erősebb szél is lehet.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás