Az űrből láthatjuk, hol győzte le a napsütés a szürkeséget

2020. január. 16 14:37

Az elmúlt napokban hazánk nagy részén egyhangú, szürke időjárás volt jellemző, de szerdán átmenetileg kissé több helyen előbukkant a nap.

A Kárpát-medencét a felszín közelében nedves levegő tölti ki, amely ilyenkor télen, a szélcsendes időben kedvező feltételeket biztosít köd és rétegfelhőzet (az un. hideg légpárna) kialakulásához. Szerdán napközben a megélénkülő déli, délkeleti szél hatására a Dunántúl jelentősebb részén felszakadozott a felhőzet és kisütött a nap. Nem csak hazánkban ennyire egyhangú az időjárás, hanem Ausztria, Csehország és Szerbia sívidéki területei is felhőtakaró alá kerültek.

A NASA képe a szerda déli felhőzeti helyzetről

Csütörtökre a Dunántúl korábban napos területein is visszazáródott a felhőtakaró. Már csak a Mecsek térségében, a Bakonyban, az Északi-középhegység hegycsúcsain, valamint az északkeleti megyékben itt-ott napos az idő. Várhatóan egészen a hét végéig hasonló időjárási körülményekre lehet számítani, majd hétfőtől szakadozhat fel egyre nagyobb területen a felhőzet.

A NASA képe a csütörtök déli felhőzeti helyzetről

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ilyenkor csökken az ingerküszöb. Előfordulhat fejfájás, ingerlékenység. Emésztési zavarok jelentkezhetnek. Gyulladásos ízületi panaszok nehezithetik meg a mai napot.

A légnyomás csökken.