Benedek, tényleg meghozza a meleget?

2022. március. 18 14:28

Március első fele nem igazán kényeztetett el minket enyhe, tavaszi idővel. Ha a naptárba nem néznénk bele, inkább a tél jutna eszünkbe az időjárást látva.

A hétvége folyamán Európa középső és délkeleti területei fölé Szibéria irányából még hideg, kontinentális eredetű léghullámok áramlanak. Így nem csoda, hogy téliesnek érezhetjük az időjárást, különösen a hajnali, reggeli órákban. Nyugat-Európa fölé ugyanakkor már enyhe légtömegek érkeznek, arrafelé kellemes az idő.

Hétfőn kezdődik a változás, a hideg légtömeg ugyanis délkelet felé távozik, térségünkbe már nyugat felől enyhébb levegő kezd áramlani. Így ha József és Sándor nem is, de Benedek valóban elkezdi hozni zsákjában a meleget hazánkba.

A hét közepén tovább melegszik az idő, Közép-Európában már jóval az átlagos felett alakul majd a hőmérséklet, 15-20 fokos maximum hőmérsékletre lehet számítani. A szokásosnál hidegebb idő csak a mediterrán térségben valószínű.

A jövő hét második felében is kitart az enyhülés, a kontinens szinte egészén beköszönt az igazi, napsütéses, tavaszi idő. Csapadéktól sem kell tartanunk, jelentősebb esőzésre csak az Ibériai-félsziget térségében kell számítani.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.