Bréking: Kikelt Gombóc első fiókája – ÉLŐ webkamera

2017. április. 15 19:50

Sok kis éhes csőrt kell a következő hetekben anyának és apának etetni. A címképünk illusztráció, az élő felvételeken látható, hogy a frissen érkezett csöppségek, még egész pirinyók.

Ahogy csütörtökön írtuk, a Veszprémben fészkelő széncinke, Gombóc 10 tojást rakott, és a korábbi számítások szerint péntekre volt várható az első fiókák kikelése. A Madarles.hu gazdája, Perger Balázs – akinek jóvoltából élőben követhetjük a cinkecsalád életét – még aznap korrigálta a korábbi becslést, és az új számítás már pontos volt: ma 14 óra 12 perckor kikelt az első tojás, majd ezt követően egymás után repedtek fel a héjak, és 15:29-kor világra jött a negyedik fióka is.

Az alábbi képre kattintva Ön is bepillanthat az odúba, de Gombóc és a budapesti Bodza webkameráját bármikor megtalálja a Kiderül címlapján is a webkamera dobozban. Nappali fénynél jobban látható minden, mint az éjjeli “fekete-fehér” infra felvételeken.

Gombóc 10 tojást rakott le és folyamatosan kotlik, a kikelés április 14-én várható. Bodza 11 tojásnál jár, április 21 körül várhatók a fiókák.

A széncinkék tavasszal kétszer költenek, fészküket faodvakban készítik el. Territoriálisak, területük határait énekléssel jelzik és hevesen védelmezik. Sajnos a fakivágások miatt egyre kevesebb a természetes odú, így mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük őket. Az odúkat nem csak költési időszakban, hanem télen is használhatják búvóhelyként a hideg ellen. A fészkeket a tojók építik, melynek anyaga növényi rostokból, fűszálakból, mohából, szőrszálakból, gyapjúból és tollakból áll.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.