Callum bekebelezte Írországot és Skóciát

2018. október. 12 13:33

Az előrejelzéseknek megfelelően a Callum névre keresztelt viharciklon péntek hajnalban elérte Írország partjait. Orkán erejű szél és vihardagály ostromolja a partvidéket.

Az alábbi műholdkép animáción látható, hogy a viharciklon áramlási rendszerében milyen hihetetlen gyorsasággal száguldanak a felhőtömbök Írország és Skócia felé. A környező időjárási rendszerek szinte állni látszanak. A ciklon érkezésével a legerősebb széllökések a síkvidéki területeken helyenként elérték a 130 km/órát, de a Skót-felföldön 180 km/órát meghaladó szélrohamot is mértek péntek délelőtt. A vihar mérséklődése a péntek esti órákra valószínűsíthető.

A nyílt óceánon Callum akkora hullámokat keltett, hogy azok még az alábbi műholdfelvételen is jól kivehetők. A korábbi előrejelzés szerint 13-14 méteres hullámhegyeket láthatunk a képen.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.