Callum bekebelezte Írországot és Skóciát

2018. október. 12 13:33

Az előrejelzéseknek megfelelően a Callum névre keresztelt viharciklon péntek hajnalban elérte Írország partjait. Orkán erejű szél és vihardagály ostromolja a partvidéket.

Az alábbi műholdkép animáción látható, hogy a viharciklon áramlási rendszerében milyen hihetetlen gyorsasággal száguldanak a felhőtömbök Írország és Skócia felé. A környező időjárási rendszerek szinte állni látszanak. A ciklon érkezésével a legerősebb széllökések a síkvidéki területeken helyenként elérték a 130 km/órát, de a Skót-felföldön 180 km/órát meghaladó szélrohamot is mértek péntek délelőtt. A vihar mérséklődése a péntek esti órákra valószínűsíthető.

A nyílt óceánon Callum akkora hullámokat keltett, hogy azok még az alábbi műholdfelvételen is jól kivehetők. A korábbi előrejelzés szerint 13-14 méteres hullámhegyeket láthatunk a képen.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani továbbra sem. A több, mint egy hete tapasztalható fülledt idő a mai nappal véget ér. Jelentősen erősödik azonban a nappali felmelegedés, visszatér a hőség. Kiszáradás jelentkezhet, fogyasszanak sok folyadékot. A meleg éjszakák miatt a lakások nem hűlnek le megfelelően, ezért pedig az alvás felületessé válhat.
Az UV sugárzás tovább erősödik.
A légnyomás emelkedik.