Pénteken viharciklon éri el Nyugat-Európát

2018. október. 10 15:15

A Callum nevű viharciklon érkezik meg pénteken hajnalban Írországba és Skóciába. Vihardagály és orkán erejű szél várható.

A különböző időjárás előrejelzős modellek meglehetősen jó egyezéssel adják egy erőteljes szélvihar kialakulását és érkezését Nyugat-Európában ezen a pénteken.

A ciklon középpontjában a nyomás várhatóan kevesebb, mint 24 óra alatt 30 mbarral csökken, ami azt jelenti, hogy valószínűleg egy úgynevezett “bombogenezist” láthatunk.

A Callum nevű mély ciklon várhatóan Írországtól és Skóciától nyugatra halad. Rendkívül erős szeleket okoz, amelyek lokálisan meghaladják a 150 km/órát.

A nyílt tengeren akár 13-14 méteres hullámok várhatók pénteken reggel, az ír partvidéken pedig 5-7 méteres hullámok lehetnek.

 

A partmenti áradások valószínűleg fontos kérdéssé válnak, különösen a déli és a nyugati partmenti területeken, a Cork, a Kerry és a Galway régiókban. A nagy hullámok és a magas dagály kombinációja jelentős partvidéki áradásokat eredményezhet.

Ezen túlmenően, ennek a helyzetnek köszönhetően a ciklon rendkívül meleg levegőt szállít az északi és a sarkvidéki régióba. A meleg áramlat hatására, amely 12-15 °C-kal haladja meg az átlagot, valószínűleg hőmérsékleti rekordok dőlnek meg Skandináviában és Grönlandon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem érvényesül fronthatás, így szervezetünk kicsit megpihenhet. Kellemetlen panaszokra sem kell számítani egészen csütörtökig. A nap is kisüt. Érdemes a szabadban élvezni a napsütést a jó időt és feltöltődni a napsugarakkal. A gyenge légmozgás miatt romlik a levegő minősége a nagyvárosokban.
A légnyomás csökken.