Pénteken viharciklon éri el Nyugat-Európát

2018. október. 10 15:15

A Callum nevű viharciklon érkezik meg pénteken hajnalban Írországba és Skóciába. Vihardagály és orkán erejű szél várható.

A különböző időjárás előrejelzős modellek meglehetősen jó egyezéssel adják egy erőteljes szélvihar kialakulását és érkezését Nyugat-Európában ezen a pénteken.

A ciklon középpontjában a nyomás várhatóan kevesebb, mint 24 óra alatt 30 mbarral csökken, ami azt jelenti, hogy valószínűleg egy úgynevezett “bombogenezist” láthatunk.

A Callum nevű mély ciklon várhatóan Írországtól és Skóciától nyugatra halad. Rendkívül erős szeleket okoz, amelyek lokálisan meghaladják a 150 km/órát.

A nyílt tengeren akár 13-14 méteres hullámok várhatók pénteken reggel, az ír partvidéken pedig 5-7 méteres hullámok lehetnek.

 

A partmenti áradások valószínűleg fontos kérdéssé válnak, különösen a déli és a nyugati partmenti területeken, a Cork, a Kerry és a Galway régiókban. A nagy hullámok és a magas dagály kombinációja jelentős partvidéki áradásokat eredményezhet.

Ezen túlmenően, ennek a helyzetnek köszönhetően a ciklon rendkívül meleg levegőt szállít az északi és a sarkvidéki régióba. A meleg áramlat hatására, amely 12-15 °C-kal haladja meg az átlagot, valószínűleg hőmérsékleti rekordok dőlnek meg Skandináviában és Grönlandon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani továbbra sem. A több, mint egy hete tapasztalható fülledt idő a mai nappal véget ér. Jelentősen erősödik azonban a nappali felmelegedés, visszatér a hőség. Kiszáradás jelentkezhet, fogyasszanak sok folyadékot. A meleg éjszakák miatt a lakások nem hűlnek le megfelelően, ezért pedig az alvás felületessé válhat.
Az UV sugárzás tovább erősödik.
A légnyomás emelkedik.