Chanthu szupertájfunként csap le Tajvanra

2021. szeptember. 11 14:42

A Chanthu tájfun a legerősebb, azaz 5-ös kategóriájú tájfunná erősödött a hét közepén, a Fülöp-szigetek térségében.

Jelenleg nyugat-északnyugat felé halad Tajvan felé. Chanthu a Csendes-óceán nyugati részének második szupertájfunja a 2021-es szezonban. A csütörtöki átmeneti gyengülést követően pénteken robbanásszerű erősödésen ment keresztül, a legerőssebb széllökések a 290 km/órát is elérték benne. Ezzel már csaknem olyan pusztító a szél benne, mint az eddig legerősebbnek regisztrált Surigae tájfun idején, idén áprilisban.

A vihar várhatóan vasárnap éri el Tajvant és az előrejelzések szerint addig nem fog számottevően gyengülni, ugyanis a tengerfelszín hőmérséklete eléri a 30-31 °C fokot a térségben. A szigetet várhatóan 220 km/órás széllel éri el a vihar, emellett hatalmas mennyiségű -300-400 milliméter- csapadék is lezúdul. Ekkora mennyiség már veszélyes áradásokat, földcsuszamlásokat okozhat. Az alábbi térképen az ECMWF modell valószínűségi előrejelzését láthatjuk, amely magas bekövetkezési eséllyel mutatja a tájfun érkezését Tajvan fölé.

A forgószél Tajvan hegyvidéki területein átmenetileg gyengülni fog, majd a jövő hét elején újra felerősödik a Kelet-kínai-tenger meleg vizei felett. Ezzel pedig Tajvan után Japán déli, délnyugati részére is komoly veszélyt jelenhet.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A holnap érkező hidegfront előtt meleg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Alvászavar, emésztési panaszok puffadás elfordulhat. Zivatarok környezetében az allergiások panaszai fokozódhatnak. A parlagfű és a pázsitfűfélék virágzása okozza jelenleg az allergiások kellemetlen tüneteit.

A légnyomás nem változik.