Csaknem országszerte szélviharra figyelmeztetnek

2023. március. 11 9:28

Nagy területen másodfokú figyelmeztetés van érvényben az akár 90 km/órát is meghaladó széllökések miatt.

Markáns hidegfront vonul át. Az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik. A legerősebb lökések jellemzően 70-90 km/óra körül várhatók. Kora reggel a Kisalföldön, Sopron környékén, majd a Dunántúli-középhegységben, Balatonnál, Dunazug-hegyvidéken, illetve a Börzsöny, Mátra magasabban fekvő részein a déli órákig helyenként 90-100 km/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet.

Este csillapodik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki viharos szél miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére szombaton, míg elsőfokú figyelmeztetés Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Vas és Zala megyékben van érvényben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.