Csaknem országszerte zivatar veszélyére figyelmeztetnek

2023. június. 02 11:28

Két megye kivételével hazánk teljes területén alkalmasak a feltételek zivatar létrejöttéhez. Az intenzívebb gócokat felhőszakadás, viharos széllökések és jégeső kísérheti.

Pénteken elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, erre kisebb esély az északi megyékben van, ott kisebb számossággal várható kialakulásuk. Az erősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt általában 10-25 milliméter), de elsősorban délnyugaton felhőszakadás (25-30 milliméter feletti mennyiség) is kísérheti, valamint átmeneti viharos széllökés (60-70 km/óránál erősebb), illetve jégeső (1-2 centimétert nem meghaladó átmérő) is előfordulhat környezetükben. Az esti órákban csökken a zivatarok száma, de várhatóan csak az éjféli órákat követően szűnnek meg mindenütt a déli és a keleti országrészben.

Szombaton a kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt két északi megye kivételével hazánk teljes területére pénteken. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes ma Baranya és Somogy megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás